
Bevlogenheid, Productiviteit en zingeving
Willem van Rhenen
Academisch kun je bevlogenheid definiëren als een positieve, affectief-cognitieve toestand van opperste voldoening die gekenmerkt wordt door vitaliteit, toewijding en absorptie’. Het begrip vitaliteit in deze definitie beschrijft een energieke en fitte werknemer die ’s morgens zin heeft om aan het werk te gaan. Bij toewijding moet je denken aan iemand die enthousiast is over het werk en zich daardoor geïnspireerd voelt. We spreken van absorptie als iemand helemaal opgaat in het werk en zich daarbij gelukkig voelt. Het werk brengt de werknemer als het ware in ‘vervoering’. Bevlogenheid verschilt van andere welzijnsconcepten als tevredenheid en werkgeluk doordat een bevlogen werknemer actief plezier heeft in het werk en dit werk ook daadwerkelijk bij hem past (eudaimonia).
De productiviteit en de opbrengsten van een bevlogen werknemer zijn circa 20-25 procent hoger dan iemand die niet zo lekker in zijn vel zit. Ook het verzuim is fors lager (35-40 procent) alsmede het risico op ongelukken (40-50 procent).
Als je lekker bevlogen ‘zit te wezen’ of ‘gewoon productief bent’ ben je nog niet altijd zinvol bezig. Een volle batterij krijgt pas waarde op het moment dat de energie van de batterij stroomt. Daarbij vermeerdert de waarde als de energie gebruikt wordt om je persoonlijke ambitie of ‘goalsetting’ te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan een batterij in een zaklamp. Deze energie geeft licht. De batterij in een transistorradio produceert daarentegen geluid. Als je gaat voor licht, moet je dus een zaklamp organiseren. Een goede fit met de ambitie (licht of geluid) is cruciaal voor het gevoel van zinvol bezig zijn.
Werkstress en (ver)binding
Werkstress kan zich op vele manieren uiten. Heb je je ooit afgevraagd hoe groot de impact van (ver)binding is op werkstress? Of waarom werk en de manier waarop we het beleven de afgelopen jaren zo belangrijk zijn geworden? Kijk naar de webinar ‘werkstress en (ver)binding’.